Mål for 2019

Mål for 2019

I 2019 vil jeg, som i 2018, ha seks mål jeg følger opp og jobber mot hver måned. Målene går på sparing, senke kravene, avslapping, trening, ny innsikt og minimalisme. I tillegg til de spesifikke målene, skal jeg gjøre en helhetsvurdering opp mot mitt overordnede mål — å leve mer balansert.

Et balansert liv definerer jeg som et liv som balansere de ønskene og behovene jeg har og de kravene jeg møter på en god måte. Jeg har tidligere definert seks steg mot et mer balansert liv, som har inspirert de seks målområdene for 2019.

I 2019 blir vi en til i familien. Med nyfødt i hus er det både et krav og et ønske å bruke mest mulig av tida mi på babyen. Samtidig ønsker jeg å gi eldstemann og mannen oppmerksomhet også. Familietid vil dermed også være et overordnet mål for året. Det får konsekvenser på alle arenaer i livet, og vil naturlig nok reflekteres i målene nedenfor.

1. Sparing

Den økonomiske situasjonen blir endret i 2019, siden jeg skal være i permisjon store deler av året. Vi har valgt å ta lengre permisjon med kun 80 % av lønn i foreldrepenger. Nedgangen i inntekt vil merkes, men jeg vil fortsatt fokusere på å spare mest mulig hver måned.

Målet for 2019 blir å spare 19 % av inntekten min utenom nedbetaling av boliglån. Mot et mål på 35 % i 2018. Dette tilsvarer 7 000 kroner per måned. Pengene er tenkt fordelt som følger:

  • 1 000 kroner investeres i KLP AksjeVerden Indeks
  • 1 000 kroner spares til pensjon i SpareBank 1 100 % aksjer
  • 5 000 kroner settes på «høyrentekonto». Enn så lenge har jeg kontantene mine i Komplett bank med 2 % rente.

Totalt for året blir dermed målet å spare 84 000 kroner. Med betaling av avdrag på boliglånet, tilsvarer dette en sparerate på 39 % av nettoinntekt.

Jeg vil som tidligere år prøve å spare ekstra når anledningen byr seg. Mitt hårete mål er derfor å spare totalt 100 000 kroner utenom nedbetaling av boliglån i løpet av 2019.

Samtidig håper jeg at det jeg allerede har spart kan jobbe godt for meg, slik at finansformuen min øker med enda mer. Jeg forventer 2,5 % gjennomsnittlig rente på bankinnskuddene (inkluderer god BSU-rente på 3,7 %). Jokeren blir fondsinvesteringene og de to aksjene jeg har. Det er umulig å spå hvordan det vil gå med aksjemarkedet. Avkastningen kan like gjerne bli negativ, som positiv. Jeg vil likevel ha is i magen og la pengene jeg allerede har i fond, stå der. Samt fortsette å spare litt i fond månedlig.

2. Senke kravene

Et av de seks stegene jeg har definert mot et mer balansert liv, er å anerkjenne at et balansert liv ikke er et perfekt liv. Med fokus på familien i 2019, er det lett å føle ekstra på presset om et tilsynelatende perfekt liv.

Standarden en møter på i media og i samtaler med noen mødre er å alltid ha plettfritt hjem, barn uten en eneste skitten flekk på klærne og at all mat skal lages helt fra bunnen. I tillegg skal en som mor være i toppform og ta seg godt ut. For å motså dette presset, tenker jeg at det 2019 vil være viktig å ha fokus på å senke kravene jeg stiller til meg selv.

Det er vanskelig å sette et målbart mål for å senke kravene. Det skal jo fortsatt være rom for å ha det ordentlig rundt seg, for jeg trives best når vi ikke har det så rotete. Og jeg liker godt å lage mat fra bunnen som er sunn og god. Jeg synes også det er viktig å være i forholdsvis god form. Men samtidig må ikke slike ting bli stressmomenter eller selvpålagte krav som det blir umulig å leve opp til.

I hvilken grad jeg har nådd målet, vil jeg vurdere kvalitativt ved å reflektere på episoder jeg har erfart i løpet av måneden hvor jeg har følt på unødvendig høye krav.

3. Avslapping

Jeg vet fra da jeg gikk hjemme med eldstemann at babylivet tidvis kan være slitsomt. Det blir lite søvn og lett å neglisjere eget behov for å ta det med ro og hente seg inn. Det er barselgrupper, babysang, babysvømming og mye mer en kan fylle opp dagene med under permisjonen.

Å slappe av er nødvendig for å ha krefter til å gjøre andre ting jeg ønsker. Som å ha fine stunder med resten av familien. Derfor vil jeg, som i 2018, også i 2019 ha et eget mål på å ta det rolig og slappe av.

Målet innebærer å ikke ha planer for hver dag i permisjonstida, men tillate meg dager uten en agenda. Og prioritere å slappe av selv når babyen sover, heller enn å ha en lang «to do»-liste å kaste seg over.

Jeg har lenge tenkt på å kjøpe meg en «fitness tracker», som blant annet kan brukes til å måle hvor mye jeg er i aktivitet og antall timer søvn. Foreløpig har jeg ikke tatt meg råd til det, men det er mulig jeg kjøper en eldre modell nå som de har blitt billigere. Hvis jeg velger å kjøpe meg en slik, vil jeg bruke den når jeg vurderer i hvilken grad målet er nådd. Med eller uten fitness tracker, vil jeg i alle tilfeller gjøre en kvalitativ vurdering av hvor hektisk måneden har vært og i hvilken grad jeg har klart å slappe av.

4. Trening

I permisjonstida er det gode muligheter for å få trent og beveget seg. Men hovedfokuset mitt skal være på den lille, så jeg skal ikke ta dette målet for langt. Jeg har derfor satt det samme målet for trening som i 2018, nemlig 2 ganger per uke. Totalt 8 ganger per måned.

Jeg vil bruke treningsformer jeg trives godt med, som yoga og styrketrening. Vanlige trilleturer i nærmiljøet kommer jeg ikke til å telle som trening. Det blir en ekstra bonus. Tar jeg derimot en trilletur i høyt tempo i skogen, vil jeg la turen telle.

Jeg vil holde oversikt over treningsøktene i en vanelogg,1 og på slutten av måneden telle om jeg har nådd målet eller ei.

5. Ny innsikt

Som i 2018, skal jeg ha fokus på å lese, lære og utvide mine horisonter. I fjor var målet å lese minst to bøker hver måned. Jeg vil ikke sette noe kvantitativt mål på hvor mye jeg skal lese denne gangen. Istedet vil jeg vurdere kvalitativt om målet er nådd eller ikke, ved å reflektere over om jeg har fått ny innsikt i løpet av måneden som har gått.

Å lese bøker er helt klart en god måte å få dybdeinnsikt i et tema, og det vil jeg fortsette med. Men det er andre måter å få ny innsikt på også. Som å lese blogger og artikler, se dokumentarer eller høre på radio og podcaster.

For at noe en har lest eller hørt skal bli ny innsikt, må en etter min mening reflektere over det. Tenke på hva det betyr for deg, og vurdere hvorvidt du skal handle basert på det. Å bare konsumere uten å reflektere gir liten verdi, utenom ren underholdning. Derfor vil jeg heller enn å fokusere på sider lest, fokusere på ny innsikt jeg har fått.

Som tidligere, vil jeg søke ny innsikt innen tema som selvutvikling, psykologi, filosofi og personlig økonomi. Siden jeg vurderer å bytte jobb i i løpet av permisjonstida, vil jeg også bruke tid på å lese faglitteratur som er relevant for min profesjon. Jeg vil derfor også ha som mål å vedlikeholde og videreutvikle min karrierekapital.

6. Minimalisme

Minimalisme handler om å forenkle og redusere, med mål å bli mer tilfreds med livet. Forenkle din økonomi, boform, karriere, diett og generelle livsstil. Redusere antall ting i livet ditt, stress og kontakt med folk som ikke bidrar positivt i livet ditt.

Ryddige omgivelser gir et ryddig sinn og økt lykke, hevder minimalistene. Jeg vil fortsette å ha fokus på minimalisme i mitt fysiske miljø. Med enda en i hus blir det flere ting, og potensielt mer rot. Vi bor fortsatt i en liten leilighet. Dermed blir det ekstra viktig å redusere antall ting vi eier og ha orden i det vi har.

Som i 2018, blir målet å rydde en del av leiligheten hver måned, det være seg et helt rom eller en skuff. Det er også et mål å ikke anskaffe så mye nytt.

Jeg vil også ha fokus på minimalisme på andre plan i livet, som i mine digitale omgivelser og livsutførelsen ellers. Men jeg vil ikke sette konkrete mål på disse områdene.

Målet vil jeg vurdere både kvantiativt — hvor mye har vært ryddet, og kvalitativt — har jeg klart å motstå å anskaffe nye ting.

I 2018 hadde jeg et eget mål på å gjøre mer av det jeg vil og som gir meg glede, men som jeg ikke må gjøre. Det ble ikke noe eget mål på egenverdi i år. Men jeg skal likevel ikke glemme å sette av tid til tilsynelatende unyttige ting. Som å spille piano kun for egen gledes skyld, leke med de små eller ta en kaffekopp og bare se ut i lufta, uten mobil eller lesestoff foran meg.

Hvordan følger jeg opp målene i 2019?

Som i 2018, vil jeg for hvert mål månedlig vurdere om det er på mål, dårligere enn målet eller bedre enn målet.

Sirkelplottet jeg brukte i 2018 fungerte fint. Men jeg vil likevel prøve en ny visualisering i 2019, hvor hvert mål har fått sitt eget sirkelplott. Slik vil plottet se ut når jeg oppnår målet:

Slik ser det ut hvis jeg gjør dårligere enn ønsket:

Og slik vil det se ut når jeg gjør det bedre enn målet:

Sirklene for hvert mål settes sammen for å gjøre det mulig og sammenlikne måloppnåelsen for de ulike områdene hver måned. Slik vil det se ut hvis jeg har oppnådd alle målene, men ikke overgått forventningene:

Hver måned kan du følge hvordan jeg gjør det i forhold til målene i mine statusoppdateringer.

Hovedfoto fra Pixabay er lisensiert under Pixabay license.

Fotnoter

En vanelogg (habit tracker) er en visuell framstilling av hvorvidt en aktivitet er gjennomført eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *