Ikke gå på en salgssmell!

I disse tider starter sommersalget. Butikkene er fulle av feller og det er lett å falle uti. Hjem kommer du med altfor mange poser, altfor lav saldo og en dårlig følelse. For å unngå å ende opp med å shoppe for mye mer enn du egentlig trenger og ønsker, anbefaler noen å unngå og handle på salg fullstendig. Argumentet er at hvis du kun handler for fullpris, vil du tenke mer på om det du vurderer å kjøpe er noe du virkelig trenger og alt i alt ende opp mer å bruke mindre penger.

Problemet med salg er at de fleste beslutningene våre om å kjøpe noe blir gjort der og da. Det er en følelsesmessig beslutning. Å handle til reduserte priser gir deg til og med en rusIkke rart det er lett å gå på en salgssmell. Men hvis du er bevisst disse effektene og har noen teknikker for å hjelpe deg å ta gode beslutninger på salg, vil du kunne dra nytte av salget til din fordel. Antall poser du ikke skulle hatt med hjem ikke blir så mange, eller kanskje ingen i det hele tatt. Og du vil ha spart potensielt mye penger. Jeg har tre triks jeg har brukt for å unngå å gå på salgssmell på klessalget i flere år.

1. Vær bevisst fargepaletten din

Alle har vi vel erfart at vi kjøpte noe som vi syntes så råbra ut i butikken, men når vi kommer hjem oppdager vi enten at vi ikke kler fargen, eller at plagget ikke går sammen med noe av det andre vi har. For å unngå å oppleve dette, har jeg en fargepalett jeg handler klær innenfor. Det gjør det lettere når jeg er i butikken og skal handle, fordi jeg skanner stativene for «mine farger», og bruker ikke tid på å se på farger som likevel ikke er aktuelle.

Å ha en garderobe hvor alt matcher er også en fordel når jeg skal kle meg om morgenen, fordi jeg slipper å ta en beslutning på hva jeg skal ha på meg. Jeg kan ta mer eller mindre hva som helst i skapet, og det vil passe sammen. Dette sparer meg dyrebar tid om morgenen. Og det skåner «beslutningsmuskelen» min. Forskning viser faktisk at vår evne til å ta beslutninger blir dårligere og dårligere utover dagen, basert på hvor mange beslutninger vi har tatt. Nettopp derfor går alltid Mark Zuckerberg med grå t-skjorte og Barack Obama hadde alltid på grå eller blå dress da han var president.

Jeg anbefaler å ha en fargepalett med 3-4 primærfarger og et par sekundærfarger. Primærfargene er de du skal ha mest av. Sekundærfargene kan du bruke på enkeltplagg, som for eksempel en t-skjorte eller et skjerf. Primærfargene vil gjerne være mer nøytrale, mens sekundærfargene gjerne kan være sprekere. Alle fargene må selvfølgelig passe godt sammen.

Fargepaletten min har utviklet seg over årene. For 10-15 års tid siden gikk det mye i brunt, beige, burgunder som primærfarger, og orange og turkis i sekundærfarger. Nå har jeg mye mørkeblått, mørkegrønt og grått som primærfarger, mens sekundærfargene mine er rosa og turkis. 

For å finne paletten din, ta utgangspunkt i hva du har i skapet. Se på hvilke farger du har mye av og hva du liker. Vurder hva som passer sammen og hva du trives å gå i. Husk at fargepaletten ikke skal være en tvangstrøye, bare en hjelp. Det er lov til å bryte paletten, men det er lurt å være bevisst når du gjør det.

2. Hvis du har et plagg du liker, kjøp flere av det samme

Du trenger kanskje ikke ta det like langt som Mark Zuckerberg og bare ha grå t-skjorter og hettejakker i skapet. Men hvis du for eksempel har en bukse eller t-skjorte du liker godt, kan du like gjerne kjøpe flere av samme. Da slipper du å bruke tid på å prøve i butikken, samt at du vet hva du kjøper og slipper å få overraskelser, som for eksempel at plagget ikke holder formen etter første vask. Det er også en fordel at du kan følge med når akkurat disse plaggene er på salg, og spare mye penger på noe du likevel vet at du trenger.

Jeg har to helt like penbukser jeg bruker når jeg må være litt finere på jobb. Jeg har også fire sorte olabukser av samme modell. Likevel, hvis akkurat den modellen kommer på salg nå i sommer, vurderer jeg å kjøpe en til. To av buksene har nemlig blitt ganske slitte.

3. Planlegg hva du skal se etter før du går på salg

Det er lurt å planlegge på forhånd hva du skal se etter på salget. Lag gjerne en handleliste. Det gjør det mye letter å holde fokus når du er på salget og hjelper deg å unngå innskytelser som trigges av butikkenes salgstriks.

Jeg tenker gjennom hva jeg trenger i god tid før salget, og har som hovedregel at jeg bare skal kjøpe det jeg har planlagt. Hvis jeg ikke finner noe av det jeg har planlagt, skal jeg ikke kjøpe noe. Jeg kjøper det heller på fullpris ved en senere anledning, hvis det er noe jeg virkelig trenger i nær framtid.

Disse tre triksene har hjulpet meg mye. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tuslet slukøret hjem fra salget uten noenting. Det er litt kjedelig, for jeg får jo forventning om at jeg skal få meg noe nytt. Men skuffelsen varer ikke lenge. Gleden over å ikke ha brukt penger på noe jeg egentlig ikke trenger, derimot, har lenger varighet. 

En fornuftig tilnærming til salget bidrar også til et mer balansert liv

  • Det er økonomisk smart. Hvis du går på salg og bare handler det du likevel ville kjøpt, vil du kunne spare mye på salget. 
  • Det gir deg færre ting å ta vare på, som igjen kan bidra til mindre stress og bedre helse
  • Det gir deg mindre rot i hjemmet. Å leve mer minimalistisk er en naturlig vei til et mer balansert liv. Minimalistene har fått mye omtale grunnet teknikker for å rydde opp og redusere antall ting, men det viktigste hvis man vil leve minimalistisk, er å ikke skaffe seg så mange ting i utgangspunktet. 
  • Det bidrar til en bærekraftig garderobe. Å kjøpe produkter som er tilvirket på en miljøvennlig måte og med miljøvennlige materialer er selvsagt veldig viktig hvis man ønsker å leve bærekraftig. Men like viktig er å unngå å kjøpe masse ting som det har blitt brukt mye ressurser på å tilvirke og transportere, men som ender opp med å aldri bli brukt.

2 kommentarer til “Ikke gå på en salgssmell!

  1. Ingrid

    Jeg prøver å unngå å handle i det hele tatt, som så regel ender med at jeg går på en smell hver fjerde – sjette måned sånn ca. Jeg har ikke regnet på kronene, så jeg vet ikke om jeg taper på det eller ikke. Og jeg kan love deg at jeg ELSKER den dagen det smeller! Det er en dag jeg koser meg på.
    Allikevel prøver jeg å ha en liten handleliste på hva jeg ønsker meg. Sist jeg gikk på smellen, nå i mai tror jeg det var, så fikk jeg med meg sånne stoff-knotter til møblene som beskytter gulvet, kokosnøttolje til å steike med og ny steikepanne, alt ting jeg har unngått å kjøpe, men nå var en glede å handle inn! Jeg kjenner rusen bare med å tenke på det! 😀

    Svar
    1. Balansereren Innleggsforfatter

      Ja, det er en god følelse der og da:-) For min del er følelsen enda bedre hvis jeg kjøper noe jeg virkelig trenger og har tenkt på å kjøpe lenge. Likevel synes jeg ikke en skal være altfor streng med seg selv hvis en går på en smell. Butikkene bruker jo mange triks for å få oss til å handle og det er ikke alle dager vi er like motstandsdyktige.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *